Od strahu in dvomov do brezpogojne ljubezni

Od strahu in dvomov do brezpogojne ljubezni

Če bi me vprašali, ali si želim otroka, v času preden sem zanosila z Višnjo, bi odgovorila, da si ga želim nekoč. Nekoč, vendar ne takoj in ne prekmalu. V tistem trenutku sem čutila, da sem še preveč egoistična za otroka, da bi raje na prvo mesto postavila sebe. Da mi je čas zase bolj pomemben in si ne predstavljam, da se prilagajam malemu jokajočemu bitjecu. Mojega dragega ti pomisleki niso zanimali. Nek večer je prišel domov z željo po otroku in izjavil nekaj v smislu, da on ne bo star fotr. Malce me je pričelo zvijati v trebuhu, vendar sem nekje globoko v sebi tudi jaz čutila, da je že čas. Pa sem si mislila, bomo poskusili, saj ni rečeno, da bo kar takoj uspelo. Ampak je uspelo in to v prvo. Takoj sem vedela, da sem noseča, vendar si nisem upala po test. Pa je zopet Jure prevzel vajeti v roke in šel v lekarno, kjer mu je zardela farmacevtka prodala test za nosečnost. Seveda je bil pozitiven. Obšla me je slabost, strah, šele nato vznemirjenje in sreča. Skupaj bova zmogla, mi je dejal Jure in te besede so me malce pomirile.

Vsi te opozarjajo, kako se bo življenje z otrokom spremenilo. Znane zgodbe o neprespanih nočeh, utrujenih mamicah, pokakanih plenicah, napadih trme itd. Vse te zgodbe so še kako resnične in vse so nas tudi doletele 🙂 Nihče pa mi ni povedal, kako te rojstvo otroka spremeni kot osebo. Kako neverjetno močne in zaščitniške postanemo mamice ter koliko ljubezni lahko premoremo. Zase lahko rečem, da me je rojstvo otroka močno spremenilo. Moje prijateljice bi se zagotovo strinjale, saj so se moja nočna pohajkovanja končala, za skupno kavico se vedno dogovarjamo več tednov, vedno urejene, rahlo nakodrane lase in popoln makeup je zamenjala razmršena kita in natural look brez pudra 😉

Vendar se je največja sprememba zgodila znotraj mene. Te spremembe nisem pričakovala in na njo nisem bila pripravljena. Zadelo me je kot strela iz jasnega že med nosečnostjo. Moj odnos do ljudi se je spremenil, na svet sem pričela gledati malce drugače. Prvič v življenju sem začutila, da moram sebe in svoje želje postaviti na prvo mesto. Prvič sem resnično začutila samo sebe. Verjetno je v tistem času to najbolj občutila moja mami, saj sva zelo povezani, vendar se je najin odnos kar naenkrat pričel krhati. Kot bi malo bitjece v meni pričelo odpirati vsa stara potlačena čustva, kot bi hotelo, da razrešim vse stare zamere. Ta čustva so bila zame težka, vendar so mi dala možnost za osebno rast.

Ko se je Višnja rodila in sem gledala malo štručko v naročju, sem takoj vedela, kaj ji želim. Da bi bila v življenju srečna, samozavestna, radovedna, da bi pogumno premagovala ovire, predvsem pa da bi se počutila ljubljeno in se imela rada. V istem trenutku sem se zavedla, da bom temu malemu bitjecu največji vzor in zgled, zato sem morala vse njej namenjene želje najprej občutiti in izpolniti sama. Višnja je bila zahteven dojenček, gnala me je do roba, kot da bi od mene zahtevala, da še malce bolj verjamem vase. In sem verjela, nekako sem zmogla.  Ko mi je bilo najtežje mi je ob strani stal Jure in dobra prijateljica. Za vedno jima bom hvaležna.

Potem se je vse uredilo, postavilo nazaj na svoje mesto. Z mojo mami sva povezani še bolj trdno, srečna sem, ker sprejema moje poglede na materinstvo in me podpira ter obožuje svojo vnukinjo. S pravimi prijateljicami je druženje ob kavici in čvekanje po telefonu še bolj sladko, saj obdelamo le najpomembnejše in najbolj aktualne teme 😉 Najlepši pa je pogled na mojega moža v očetovski vlogi. Ko Višnja s svojim nežnim glaskom za njim kliče tata-tata in se heheta v njegovem naročju, se mi topi srce 🙂

Z rojstvom otroka se vsaki mamici v življenju odpre nova pot. Pri meni se je ta pričela razburkano, polna je bila novih intenzivnih občutkov in negotovosti. Vendar kljub temu pogumno stopam naprej po njej in se veselim vseh doživetij, ki mi jih  bo še prinesla.

 

Moja mala Višnja, dala si mi najlepše darilo. Sedaj vem, kaj pomeni brezpogojno ljubiti in tudi kako pomembno je imeti rad samega sebe.

 

Do zvezdic in nazaj*

 

18,603 total views, 2 views today

One Comment

  • Hvalahvala. Točno to objavo sem potrebovala danes, novopečena, od skrbi za svojega dečka in neprespanih noči utrujena mamica, ki zaenkrat samo sluti luč na koncu tunela, a svojemu otroku želi povsem isto, kot si ubesedila ti… Tvoje pisanje je balzam! Hvala Tjaša!

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*