Einsteinova teorija “idiotizma”

Einsteinova teorija “idiotizma”

»I fear the day technology will surpass our human interaction. The world will have a generation of idiots.«

Sprva nisem niti verjel, da se stvari resnično odvijajo v tej smeri. Vedno sem mislil, da se to lahko zgodi le kakšni drugi generaciji ali v kakšnem drugem okolju. Zmotno prepričanje. Torej, sobota zvečer, domala idilična kulisa. Skupina fantov odlične volje, podkrepljeni s tistimi nekaj pivi, v klubu dobra muzika, vse je štimalo. Eden teh fantov nam predstavi dve punci, ki prisedeta, na prvi pogled precej simpatični, ljubljanski deklini, s težko zapomnljivimi imeni. Nadaljujemo s tem sila sproščenim pogovorom, ki ga pa deklini grobo prekineta s tem, da izvlečeta na plano vsaka svoj pametni telefončič.

Bolj so pametni telefoni, bolj so neumni ljudje. Začeli sta se hihitati, se zgražati nad takimi in onakimi vsebinami, ki so se izpisovale na ekranu, medtem ko je tista grozljiva naprava vsakih nekaj sekund vibrirala in piskala. Blago rečeno sta uničili vzdušje. Ne vedoč, povsem brezskrbno. Mi smo to spremljali z napol odprtimi usti, z izrazi polnimi nejevere, ker smo že slišali, da se to dogaja v nekem paralelnem vesolju, ampak do sedaj temu nismo bili še nikoli priča v živo. Ko dogajanje v živo postane manj pomembno kot virtualno. Ker ne verjamem v psihofizično nasilje – čeprav je bilo razočaranje nad skoraj vrstnicama precejšnje –, sem jima samo ukradel fajer in zapustil družbo. Dlje časa, ko sta bili na telefonu, bolj strmo sta padali na moji osebnostni lestvici. Ob slovesu, ki sta ga seveda komaj zaznali, ker sta bili tako zaposleni z neko drugo realnostjo, sta bili že povsem na dnu.

Ko sem bil še junfr, so me vedno opozarjali, da mora človek hoditi pokončno in ponosno, vedno z dvignjeno glavo in da vsakega pogleda v oči. Ampak danes se moje sprehajalne poti križajo z vedno več takimi, ki gledajo samo še navzdol. Ki gledajo v te svoje ekrane, v to svojo skrbno izbrano namišljeno življenje, medtem ko gre realnost lepo mimo njih, ne da bi jo sploh zaznali. Tako ne opazijo lepega dneva, še lepšega dekleta in vsega, kar naj bi soustvarjalo čudovito življenje. Gledajo v tla, zato so tudi njihove vrednote sila pritlehne.

Sedaj se pojavljajo tudi tisti, nekoliko starejši, ki se bojijo, da so zamudili to čudovito tehnološko revolucijo in se ji želijo čim hitreje priključiti. Uporabljajo ta preprost žargon, ki ga ne razumejo najbolje, fotkajo se z vsakim, ki bi lahko bil vsaj malo zanimiv, iščejo svojo mesto pod virtualnim soncem. Na pogovornem večeru z nekdanjim ameriškim ambasadorjem pristopi do naju možak srednjih let in me vpraša, če lahko naredim selfie z ambasadorjem. Sprva sem mu odvrnil, da po tem ne čutim potrebe, nakar mi še vedno vztrajno rine svoj telefon v roke. Torej sem ugotovil, da hoče, da fotkam njega in ambasadorja. Nisem imel volje in moči, da mu razložim pomen besede selfie. Morda je bolje, da je ne pozna.

Tudi sam imam seveda občasno občutek, da sem preveč v tej paralelni realnosti. Iščeš tiste pluse in minuse, vendar vedno ugotovim, da se s tem nima smisla preveč ubadati. Že mesec dni mi ni crknila baterija na telefonu, ki jo polnim samo zvečer. To pomeni, da ne čmurim preveč na njem. Ampak sčasoma se bosta izoblikovala dva pola ljudi. Tisti, ki bodo prerasli to obsesijo in tisti, ki bodo celo življenje gledali samo navzdol. Sčasoma bodo ugotovili, da so toliko let preždeli upirajoč svoj pogled v tla, da si ne upajo več dvigniti svojega pogleda. To pomeni, da morajo realnosti pogledati naravnost v oči. Življenje je pa seveda medtem šlo mimo njih. Tako kot tudi tisto lepo dekle. Ampak, lej, ga je pa ena druga polajkala in še druga pofrendala, ni on kr tako.

Potem boš pa odrasel, pa si ga boš drkal na fotko ene, ki jo virtualno poznaš, namesto da bi fukal tisto, s katero živiš. To ni kvantna fizika, ampak sila preprosta računica.

39,102 total views, 50 views today

2 Comments

  • Prvo kot prvo, Einstein tega NIKOLI ni izjavil. Če že čutiš tendenco po citiranju velikih imen, zato, da bi svojemu zapisu povečal kredibilnost (očitno, glede na to, da se celo naslov vrti okoli te izmišljotine), potem prej kritično presodi, ali je informacija (v tem primeru citat) sploh legitimna in če je, ali morda izvzeta iz konteksta.
    Puljenje telefona iz žepa sredi socialne interakcije je običajno oblika eskapizma. Torej, tisti dve dekleti očitno nista uživali v vaši družbi, verjetno sta se počutili premalo vključeni, ali pa jima vaši pogovori niso bili zanimivi. Zato sta vas izključili ven.
    In ker po tvojem opisu sodeč dekleti nista bili vsaka zase s svojo napravo, ampak sta si izmenjavali informacije, pomeni samo to, da sta zgolj aktivirali svoj socialni krog, v katerega sta vključili le druga drugo. Sta se pa na neki način počutili dolžni biti tam in zato nista izginili stran.
    To, da sta si izmenjavali podobe na telefonu (»Začeli sta se hihitati, se zgražati nad takimi in onakimi vsebinami«), se v resnici ne razlikuje od tega, ko se npr. 5 kolegov v lokalu usede pred TV in gleda nogomet. Med njimi poteka sicer interakcija, ki je motena in občasna, ker ima glavno pozornost zaslon, ki podaja informacije. Kako misliš, da se počuti tisti kolega, ki je zraven zaradi pijače in ne zaradi tekme na tv-ju? Verjetno se počuti podobno kot si se ti glede tistih dveh deklet.
    Glavna razlika med pametnim telefonom kot medijem in televizijo je ta, da je televizija že desetletja del skupnosti in so bili dogodki, kjer so se ljudje zbrali okoli TV-ja pogosti in običajni. Zato večini ljudem ogled tekem ni znak asocialnosti ali padca na tvoji ‘osebnostni lestvici’ (raziskava o obnašanju ljudi med ogledom tekem v baru; http://plei-plei.info/wp-content/uploads/2012/03/tv-watching-at-sports-bars-as-social-interaction.pdf).
    Zato nikar ne govori, kako je ena oblika interakcije z napravo, pri čemer se omeji interakcija z osebami v fizičnem svetu, nesprejemljiva, medtem ko so pa druge oblike obravnavane kot sprejemljive (ne vem, kako ti gledaš na nogomet v lokalih, zato govorim na splošno).

    Skratka, vaša debata že ni bila tako zanimiva za vse udeležene, in očitno tisti dve frajli nista uživali v vaši družbi, zato sta ustvarili svojo. Na vsako dogajanje je treba gledati iz več zornih kotov. Ne pa se držati nekega prepričanja (predsodkov) kot pijanec plota.

    Peace.

    (me zanima ali bo komentar sprejet ali ne).

  • Mogoče smo dandanes res malo nad povprečjem, ampak nebi cele generacije označeval za idiote, saj so ti med nami prisotni od samega začetka. Predvsem jim (nam) pa tehnologija omogoča, da svojo neumnost, s pomočjo interneta, TV šovov ali podobnih medijev, pokažemo celemu svetu. Samo da se pride vsak do svojih pet minut slave.

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*