Vse lepo

Vse lepo

Želje, zaobljube, nova poglavja, prve strani, svež začetek. Novo leto združuje vse najboljše in najslabše. Pokaže nam, kako dobri bi dejansko lahko bili eden do drugega, a kaj, ko se že naslednji dan vrnemo v svoj neprebojen oklep. Danes želimo vse lepo, jutri je to že oddaljen spomin. Danes si želimo novega začetka, jutri pa se zopet spuščamo po starih tirnicah. Vseeno ponuja upanje. Vsak si zasluži del naše pozornosti, vsak je na ta dan nekaj posebnega. Kako torej ta odnos prenesti naprej, recimo v sivi torek meseca marca, ko se dolgočasimo za mizo in v mislih obiramo vse tiste, ki niso taki kot mi?

Nikoli naj ne bi padli v rutino. Kjer vsak dan vstajamo ob isti uri, si umijemo zobe, gremo v službo, oddelamo svoje in nato svoje zatirano konstruktivnost izživljamo na skrajno neprimeren način. Morda buljimo v ekran nekaj ur zapovrstjo, se prekomerno nažiramo, tesno oprimemo steklenice ali smo preprosto samooklicani ciniki, ki jim gre vse v nos. Takrat bi se moral človek spomniti na občutke, ki ga prevzemajo na silvestrovo, ko je v družbi prijateljev, sproščen, nasmejan, brezskrben in pripravljen, da težave spremeni v izzive. Ko je pripravljen objeti vsakega in vsakomur posebej povedati nekaj lepega. To nas nič ne šteje, ima pa izredno pozitiven vpliv na nas. Pocukrano, res je. Ampak vsak od nas je znotraj mehak in mu včasih tudi to sede.

Novo leto ni nov začetek, še zdaleč ni nova priložnost. Gre le za numerično spremembo, ki bistvenih posledic nikoli nima. Človek se lahko spremeni, kadar koli si to zaželi. Lahko začne svojo novo zgodbo tudi na tisti spregledljivi marčevski torek. Vendar je zato potreben pogum. Zato so potrebna jajca. To ima vsak od nas v sebi, odvisno je le, kako močno si to želi zatreti. Če je pripravljen prisluhniti, potem se bo spreminjal vse življenje. Potem je vsak dan sijajno primeren za to, da postane najbolj njegov.

Torej se imamo danes zopet vsi radi. Resnih težav ni, razen blagih glavobolov, ki so posledica odličnega včerajšnjega večera. Trenutno mi celotno življenje – in vse, kar je z njim povezano – zgleda sila preprosto. Pravzaprav je ljubko v svojem nesmislu. Vendar tega jutri ne smem pozabiti, čeprav bo situacija morda nekoliko drugačna. Še vedno bom sam odločal, kako bom dojemal stvari.

V teh nekaj sto tisoč letih, kar s(m)o ljudje v takšni ali drugačni obliki del zemlje, nas je bilo skupaj že nepregledno število bilijonov, pa (na srečo) ni bilo niti enega, ki bi se skozi življenje prebil na 100 odstotno pravilen način. Zato je skrajno nepravično pričakovati, da boš ti prvi med njimi. Sprosti se, globoko vdihni in pojdi dalje. Vedno pa lahko stremiš k temu, da se imaš lepo. To je tvoja neodtujljiva pravica. Nihče te ne more prisiliti, da počneš nekaj, česar si ne želiš. Nikoli. Seveda boš za svojo kljubovalnost v veliko primerih plačal visoko ceno, ampak ponoči boš pa mirno spal. Sam sebi boš tako blagodejen kot so to sarme za tvoj želodček na prvi dan novega leta.

3,301 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*