Glavni odmor

Glavni odmor

Neverjetno, a jim je le uspelo. Uspelo jim je prepričati ljudi, da so leni vedno, ko ne počnejo česa, s čimer služijo denar. Torej vse, kar počnemo, moramo podrediti ustvarjanju dobička. Sicer je ničvredno, torej zabušavamo. Kako prebrisani so tisti, ki so nas prepričali, da smo leni takrat, ko beremo knjigo. Takrat, ko gremo na sprehod. Takrat, ko gremo na plesne, namesto da smo dlje v službi. Ljudem danes je pomembnejše, da zbirajo nadure kot pa dekliške nasmehe. Torej vse tiste male stvari, ki nas notranjo osrečujejo, so domala brezvezne. Model nima časa polizat svoje punce, ker mora nujno odgovoriti na več službenih mejlov. V takem primeru bi morali vsi zainteresirani sprejeti brezplačno SMS sporočilo v smislu: »Blaž noče polizati svoje Tamare – jo boš ti?« Le koliko zaničevanja deležnih hedonistov bi v trenutku izpustilo vse iz rok in v samih spodnjicah teklo do tega obljubljenega Tamarinega temnega raja?

Vse je torej podrejeno enemu cilju. Živiš, da delaš. Živiš, da čim več zaslužiš. Sredstva za dosego cilja so v najboljšem makiavelističnem duhu povsem brezpredmetna. Delali bomo, dokler ne pregorimo, se popolnoma iztrošimo. Tam je moški, ki nima časa, da bi se ukvarjal s svojim sinom in ga vzgajal. Kar bo, pač bo, kakršen bo, pač bo. Tam je ona, ki je pri svojih 35-ih občutno predebela, ker nima časa, da bi zdravo jedla in telovadila, ter vsak dan med petnajstminutnim odmorom zmeče v svoj želodec nekaj hitre hrane. S telovadbo ne služimo denarja, torej je brezpredmetna. Toda, ko bo odpovedalo naše telo, mu bo povsem vseeno, koliko denarja boš imel na bančnem računu. Kdor dočaka visoko starost, skoraj vedno umre sam. Ko gleda na svoje življenje, na dni, ki jih je preživel, se zagotovo ne spominja tistega petka, ko je ostal dlje v službi zato, da je zaključil še en posel, medtem ko so njegovi leni prijatelji nazdravljali v lokalu.

Človek bi moral zgodaj v svojem življenju podpisati pogodbo – umrl bom z nulo na računu. Ker nihče ne ve, kdaj ga bo dejansko pobralo, bi se živelo iz dneva v dan. Kako nepredstavljiva misel za večino, da se dejansko prepusti toku, da ne planira, da jih ne usmerja le kopičenje in kupčkanje in predalčkanje in šparanje. Aaa, pozitivna ničla, kako grozna misel. Potem ne bi več pogojevali naših dejanj s: »Kaj bo pa čez toliko in toliko let?« Človek danes vedno hoče boljše, vedno hoče več. Boljši avto, več denarja. Nekateri pa hočemo le žensko, ki nas bo naredila boljše, in bo z njo vsega več. Več ljubezni, smeha, veselja, seksa. Hedonist je včasih veljal za ideal človeka, danes je večini v posmeh. Nekdo, ki živi zato, da uživa. Uživa v brezdelju, zraku, hrani, pijači, soncu, ženskah. Zato pa bogataš s posmehom gleda na veselega revnega človeka. Bogataš se ne zaveda, da je tisto, kar je njemu vse, drugemu morda nič.

Na srečo nihče ni ugotovil idealnega ravnovesja med delom in zabavo. Vem le to, da ne smeš ene zanemarjati na račun druge. Na srečo tudi na celotni zemeljski obli ni priročnika, ki bi napisal recept za življenje, ki bi veljal za vse ljudi. Vsak odkriva svojo zgodbo, ki jo piše na svoj način. Vem le to: človek, ki le dela in vidi smisel življenja le v kopičenju denarja, je pogrnil na izpitu zrelosti. V svojem pohlepu je pohodil veliko ljudi, zanemaril številne občutke, prizadeval nešteto življenj. V šoli bi lahko namesto tangent in kosinusov pozornost kdaj preusmerili tudi na eksotične besede, kot so recimo empatija, čustvena zrelost, medsebojna pomoč. Šolskega predmeta, ki bi se mu reklo »Uživanje v malenkostih«, ne bi nikoli šprical.

Tudi zato, da si tole prebral, si porabil nekaj minut, ki ne bodo nikoli finančno pokrite. Zato mi je dejansko povsem vseeno. Vedno, ko ljudje spoznavajo novega posameznika, najprej vprašajo, s čim se pa ukvarja, kaj pa ta človek dela. To je tisto, kar ga zaznamuje. Nikogar ne zanima, kaj ta druge oseba bere, kakšno glasbo posluša, kaj so njegovi hobiji. Velja, bom upošteval vaša pravila igre. Počel bom torej nekaj, v čemer uživam. Če bom užival v svojem delu, potem mi ne bo nikoli dolgčas. Kajti ničesar v življenju se ne bojim bolj od dolgčasa. Ta hudič te razjeda od znotraj navzven. Tvoj ponedeljek je lahko tako sijoč kot najboljši petkov večer nekoga drugega, če si znaš to urediti.

4,567 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*