Najboljši očka na svetu

Najboljši očka na svetu

Hočeš biti najboljši očka na svetu? Tega vprašanja si nihče od nas, ponosnih očkov, sploh ne bi smel zastaviti. Seveda. Itak! Drugačen ne znam biti. Vse za mojega otroka! Ni je stvari na svetu, ki bi jo raje bil. Ni ga lepšega naziva na svetu kot očka. Jaz si življenja brez svoje male sploh ne predstavljam. Kaj bi potem sploh počel? Kdo bi me vedno spravljal v dobro voljo? Zaradi koga bi srce hitreje bilo? Jaz sem trdno odločen, da bom najboljši očka na svetu, sicer raje pregorim v želji, da to postanem.

Danes je šla mamica na več kot zasluženo večerno pijačko s prijateljicami. Kot se v tovrstnih primerih rado primeri, se je naša mala zbudila natančno deset minut po njenem odhodu. V joku, konkretnem joku. Odločila se je, da hoče mamico, a mamice ni doma. Nekaj časa sem ji nežno prigovarjal, pa nisem dosegel veliko. Pravzaprav je tulila še bolj. Zato sem zaropotal in kot bi se zbudila iz transa, takoj je bilo vse v redu.

In kaj sva počela? Gledala sva stare albume in prepoznavala ljudi. Plesala na Tupaca. Naredil sem papirnato letalo in z njim sva ciljala spečega in nič hudega slutečega psa. Naučila se je hoje po očkovih drsečih okončinah in hitropoteznega sestavljanja. Ko je domov prišla mamica, pa sta hitro odpeketali spat. V tem je vloga očka danes. Da pomaga mamici, da je opora hčerki in da je dovolj samozavesten, da sam poskrbi za otroka v trenutku, ko je stalni izhod v sili (beri: mamica) na lepšem.

Če hočeš biti najboljši očka na svetu, moraš spremeniti svoje prioritete. Ti se spremeni v mi, ona postane vse. Svojo srečo enačiš s srečo svojega otroka in zanjo si pripravljen storiti čisto vse, kar je v tvoji moči.

Danes je biti oče kul. Nekdo, ki je dovolj odgovoren, da skrbi za drugo bitje, dovolj samozavesten, da se ne skriva za njegovo mamico, dovolj iskren, da si dovoli javno priznati, da je otrok najlepša stvar, ki se mu je kdajkoli zgodila. Vedno se mi mudi domov. Ker me doma vedno čaka ona. Priteče mi v objem, mi nerazumljivo hiti razlagati, kaj vse se ji je v moji odsotnosti zgodilo in tako dobim občutek, da sem najpomembnejši očka na svetu. In za eno osebo to zagotovo sem.

Starši smo poligloti. V CV-je bom zapisal še to, da tekoče govorim otroščino. To je jezik, ki ga odrasli brez otrok ne razumejo. To je jezik, ki ga lahko razumemo le izbrani. Otrok najde svoje besede in jih ponavlja toliko časa, dokler jih ne prepoznaš. Kar ustvarja novo, nezlomljivo vez med vama. Kot pri Čisto pravem gusarju, je tudi tu prepovedan vstop za odrasle. Vsi mi smo otroci, le da nekateri to prerastejo, drugi pa negujemo to svojo stran. Le pred spanjem imam trenutke, ki pa so čisto moji.

Sem pa eden tistih, ki ponoči težko zaspi. Večerna kulisa mi je ravno pravšnja za pogosto nesmiselno tuhtanje. Ko nekdaj nisem mogel zaspati, sem štel ovčke in se vedno ustavil pri številki pet, ker nisem bil prepričan, ali je pravilno pet ovc ali pet ovac. Sedaj pa razmišljam o tem, kaj bi lahko jutri skupnega počela. Kam bi jo peljal, kako bi ji pokazal še eno od čudes sveta. Pri tako majhnem otroku je čisto vse, kar je novo, pravi čudež. Milni mehurčki. Panoramska streha. Sosedov pes.

Zato se veselim vseh najinih naslednjih pustolovščin, ki bodo poskrbele za nepozabne spomine. Zagotovo nisem edini oče, ki želi svojim otrokom razkazati svet in mamici omogočiti nekaj trenutkov samo zase. Pred vsemi, ki mislijo isto ali podobno, je devet magičnih destinacij, čaroben avto in najbolj pravljična kombinacija – očka in otroci. To bo trenutek, ko si bo tudi mamica malo odpočila. Saj se dobro zavedamo, da skrbijo tako za male kot velike otroke v družinici skoraj cel dan, vsak dan, zato se morajo malo odklopiti. Očkati in otroci bomo na lepšem, mamice bodo na lepšem. Dekleta, ne oklevajte in prijavite svoje skoraj sanjske moške na ta natečaj. Očka bo zagrabil volan, otroci se bodo tesno oklenili svojih sedežev in v najboljšem slogu skupine Jinx, avantura počinje.

Kajti življenje z otrokom je neskončna dogodivščina. Vedno nekaj novega, za vsakim ovinkom nekaj najbolj čarobnega. Biti očka danes je najboljša vloga na svetu. Kaj bi pa ti rad bil? Bogat? Lep? Slaven? Pff, kakšni nepomembni nazivi v primerjavi s tistim, ki je najlepši: očka.

 

Objava je nastala v sodelovanju z Renault Slovenija

18,891 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*