Otroci so kot gobe

Otroci so kot gobe

Kot bi rekla Tjaša, jaz dobim kar pikice po riti, če vidim, da ostaja preveč hrane in da se je vmes pokvarila. Ali pa če se »utapljamo« v kakšnih drugačnih smeteh. Ful mi je pomembno, da cenimo hrano in z njo lepo delamo. In to poskušam predstaviti tudi otrokom. Ker dobro vem, da kar bodo sedaj osvojili in sprejeli, jih bo spremljalo še celo življenje.

Zato imamo doma majhen vrtiček. Da vidijo, kako pridelki vzklijo in zrastejo. Otroci imajo majhne vrtnarske pripomočke in nam ga pomagajo urejati. Poleti gredo z babico na njivo. Okopavati krompir in podobno. Pa jim je tudi to noro všeč. Kar naj tamali to počnejo, mene takoj v križu zagrabi.

Če kaj, nam trenutna situacija v svetu sporoča, da je samooskrba ključnega pomena. Ker sem veliko svoje mladosti preživel tudi na kmetiji pri svoji babici, mi je to ključno. Jedli smo to, kar smo pridelali. Sezonsko hrano, torej. Ko sem pozimi babici omenil, da sem v trgovini kupil slab in drag paradižnik, mi je rekla: »A res? A vidiš, da zdaj na vrtu raste? To ni sezona zanj.« In sem bil pametno tiho, nisem imel nobenega pametnega ugovora.

Tjaša ima glede ureditve vrta in okolice v naši novi hiški tisoč in eno željo, ampak visoka greda je bila verjetno prva med njimi. Da bo skupaj z otroci posadila kakšen češnjev paradižnik, solatko, morda kakšno papriko, redkvice in podobno. Da se bodo skupaj imeli fajn.

Kot da bi se dogovorili, glede na to, da našo skupno zgodbo Maroltkovih otroških suhih ritk peljemo že vrsto let: Pampers v letu 2022 pripravlja dobrodelni projekt za slovenske vrtce z imenom »Glej, kako rastem«. V sklopu projekta bo Pampers vrtcem podaril visoke grede, s katerimi želi spodbuditi prve korake k trajnostnemu življenju. S prikazom in učenjem skozi igro se bodo otroci naučili od kod pride hrana in kako skrbeti za svoj vrtiček.

Narava se prebuja, to vidimo na vsakem koraku. Letos sem pa to res komaj dočakal, čeprav je bila zima spet bolj malo bela. Všeč so mi tej topli meseci samooskrbe in dela na prostem. Daljši dnevi, vse je bolj sproščeno. Ko posrbimo za svoje duševno in telesno zdravje. Tudi z zdravo, doma pridelano hrano.

Pa še nekaj je za starše zelo pomembno – ko se otroci zunaj podijo na njivi ali delajo na vrtu, se tudi utrudijo. Na svežem zraku. Kar pomeni, da ponavadi zvečer tudi hitreje in bolj trdno omagajo. In to je vedno ogromen plus za vse starše. Torej še ena dobra stvar samooskrbe, bolj trajnostnega življenja in zaupanja v naravo.

Otroci so res kot gobe, vse vsrkajo. Podobno kot Pampers Harmonie, nič ne spregledajo. Zato njihova prva leta dojemam tudi kot veliko osebno odgovornost, ko skupaj ustvarjamo srečno in zdravo prihodnost. Na njihovem vsakem koraku. Predvsem z zgledom. Kar je včasih tudi težko, ampak je nagrada na koncu tako velika, da se to res izplača.  

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Pampers Slovenija

3,618 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*