Drugim NE, sebi JA

Drugim NE, sebi JA

Telefonski klic, neznana številka. Javim se, v ozadju slišim še nekaj težko razumljivih glasov, kar pomeni, da mi bodo poskušali nekaj prodati. »Je to gospod Jure?«, slišim takoj za tem. Ah, si mislim, pa smo spet tam. Potem mine nekaj deset sekund, ko mi skuša možak na drugi strani predstaviti novo izjemno priložnost, ki me je srečno doletela. Na koncu mi ponudi možnost, da me pokliče spet čez nekaj dni, ko se bo odprlo še več izjemnih možnosti. Ponavadi v takih primerih olajšano rečem seveda, kar pokličite, ker sem pač prijazen človek, tokrat pa odločno rečem NE. Me ne zanima.

»Ja, kako pa to, gospod Jure, a nočete izkoristiti te izjemne priložnosti?« nadaljuje možak. Ne. Nočem. Precej jasno sem povedal, da ne. Hvala in lep pozdrav. In odložim. To je bil res odličen občutek. Ta NE. Ta odločen in jasen ne. Ko nisem želel ugajati nekomu, ki ga niti ne poznam in mi ponuja nekaj, kar nočem/ne rabim, ampak sem sebe postavil na prvo mesto.

Beseda ne je tako preprosta in tako osvobodilna, še posebej za ljudi, ki smo navajeni ugajati in torej redno govorimo ja. Vsak ne prinaša s sabo nekaj slabe vesti. Vsak ja pa predstavlja zanikanje svojih želja. Ampak sebe moramo postaviti na prvo mesto. To je predpogoj, da smo lahko zadovoljni v svoji koži in posledično boljši partner, očka, prijatelj, človek. S tem, ko rečemo drugim ne, pravzaprav rečemo sebi ja.

Na koncu razmišljamo, komu želimo pravzaprav ugajati. In zakaj. Ko pa je resnično pomembnih le tistih nekaj, ki ključno soustvarjajo naš vsakdan. Večina nas ni več starih petnajst. Torej ni več tako pomembno, kaj si drugi mislijo o nas, ampak to, kar čutimo v sebi. Naslednjič, ko te nekdo tretji vpraša, če boš naredil nekaj, kar ti iz tega ali onega razloga ni všeč, pač reči ne.

Še nekaj: prevzemite odgovornost za svoja dejanja. Nihče drug ni kriv za tisto slabo, kar se zgodi v vašem življenju. Tudi če vam nekaj odličnega uspe, to ni zasluga drugih, ampak vaša lastna. Ne prelagajte lastne sreče v druge roke. Zakaj bi drugi upravljali z vami? Vedno so v naši okolici takšni in drugačni ljudje, ki so del našega življenja, vendar to še zdaleč ne pomeni, da moramo vse spustiti blizu. Tudi ljudem lahko rečemo ne. Ker nismo vsi za vse.

Ko sam odločaš o svoji usodi, ko sprejmeš odgovornost za svoja dejanja, ko znaš drugim reči ne in sebi ja, boš zadihal s polnimi pljuči. To ti obljubim. To ni nekaj, kar zahteva od nas veliko napora. Samo spremembo v razmišljanju. To pa lahko vedno sprejmemo takoj. Dejstvo je, da ne rabimo celo življenje živeti v senci drugih. Ampak si moramo tudi dovoliti zasijati. V vsem svojem polnem sijaju in brez nepotrebnih kompromisov. Reci ne. Reci ne povsem brez slabe vesti. Da bom lahko rekel iskren ja, ko boš to dejansko začutil v sebi.

 

2,785 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*