Pusti ji veselje

Pusti ji veselje

Čista hiša lahko dejansko človeka osreči. Res, res, to opažam pri Tjaši. Jaz sem bil vedno najbolj domač v organiziranem kaosu, cunje nekje v kotu na tleh, čistila so bolj abstrakten pojem, ki ga ne uporabljam preveč pogosto, sesalec je vedno nekje v napoto in nima pomembnejše vloge v mojem življenju. Ampak to sem jaz, preprost moški s še bolj preprostimi željami. Poln želodec in prazna moda in sem srečen.

Ampak kar se tiče organizacije, sem galaksije daleč pred Tjašo. Ona je sanjač, jaz bolj človek dejanj. Čisto nasprotje s prvim odstavkom, torej. Kar se čistoče tiče, je pri Tjaši vse poštimano, pri ostalih področjih je bolj raztresena. Kar se recimo financ tiče, ne vidi bistvene razlike med 10 in 1000 evri. To je zanjo vse preveč nedoločjivo. Če bi ona plačevala račune, bi nam do sedaj izklopili še RTV SLO, ker bi pozabila na njih. Kar morda niti ne bi bilo tako slabo.

Če drugačnost v partnerskem razmerju bogati, potem sva s Tjašo prekleto bogata.  Verjetno je to tudi najina dodana vrednost. Človeka moraš sprejeti, takšen kot je, ne pa da ga oblikuješ po svojih željah. Tako sem sprejel njene fore v upanju, da ona tudi sprejema moje. Če jih res, pa bomo videli šele skozi čas.

Če pa imaš organizacijski planer, ki se dotika predvsem hišnih opravil, pa si verjetno pokril pomanjkljivosti obeh. V nedeljo zvečer načička na planer, kaj moram narediti (beri: pospraviti) in to je to. Vsa srečna ga je nalimala na steno v dnevni, kjer ga brez težav vidim se iz kavča. Da mu slučajno ne uidem.

Na pomoč na je priskočil Hapinesto s svojimi inovativnimi rešitvami. Oblaček na magnetni foliji namestiš recimo na vrata hladilnika v kuhinji ter se poigraš z izbranimi figurami. Naj vsaka izmed figur, pa naj je mami, očka ali otrok sporoča ali naroča stvari, ki jih ne smete pozabiti. Moj seznam je na srečo krajši kot Tjašin, čeprav me malo skrbi, ker me čakajo samo umazana opravila, kot so smeti in pomivanje posode.

Še ena odlična priložnost je mesečni koledar Piši – briši. Organiziraj svoje življenje in življenje svoje družine na ta sila izviren in enostaven način. Nanj lahko pišete s priloženo kredo. Ko je meseca konec, ga preprosto obrišete z vlažno krpo in koledar je že pripravljen za naslednji mesec.

Družinska simbioza je tako vsaj za kakšen procent bolj celovita. To je pri paru, ki je skupaj že šestnajst let, sila pomembno. Jaz pa se veselim predvsem dne, ko bom lahko svoje zadolžitve preložil na otroke. Kaj boš pa ti delal, te zanima. Služil evrčke. Že s tem je dovolj dela, včasih neokusno preveč.

Kaj pa ti, prisegaš na kaos ali racionalnost? Si nepredvidljiv ali organiziran? Kdaj se bolje znajdeš? To so samo oznake, ne daj se jim. Bodi to in ono, preseneti jih, ne dovoli, da te predalčkajo. Bistvo je, da smo si različni. Raznolikost nas bogati. Ne dovoli, da drugi razmišljajo namesto tebe, ampak izberi svojo pot. Ti si tisti, ki živi s svojimi mislimi. Drugi nimajo pojma, kakšno je življenje v tvoji glavi. Zato ne dovoli, da bo predvidljivo. Četudi bo draga zagotovo poskrbela vsaj za to, da bo nekoliko bolj čisto. Pusti ji to veselje.

 

Objava je nastala v sodelovanju s Hapinesto

8,809 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*