Noč s spremljevalcem

Noč s spremljevalcem

Naj te naslov ne zavede, ne gre za blago in neposrečeno erotično zgodbo. To je nekaj povsem drugega. Višnja je v nekaj dneh povsem zakuhala in po obisku zdravnika so tej ugotovili, da so rezultati tako slabi, da bo morala ostati v bolnišnici. Kasneje so dognali, da ima pljučnico. Ker pa je menda še premajhna, da bi ostala sama v bolnici in ker se njena mala sestrica še doji, je nehvaležno delo spremljevalca padlo na moja pleča. Zato bom opisal povprečno noč na otroškem oddelku.

 

19:34 – Sprejeli so nas v sobo. Bojda napol luksuzno, ker ima poleg otroške postelje še odraslo. Pa sem vedel, da to zame pomeni samo še več težav. Kasneje razložim zakaj.

19:56 – Po obisku WC-ja se sprehodim po oddelku in ugotovim, da sem edini moški tu. To mi ni všeč. To pomeni, da je to verjetno naloga, ki jo v naravi opravljajo mame in ne očetje.

21:00 – Višnji merijo temperaturo. Zavpije, ker jo tudi malo ušesek boli. Kako pogosto pa to merite, vprašam medicinsko sestro. Vsaki dve uri, mi odgovori. Zavrti se mi v glavi.

21:40 – Višnja zaspi, ker je bil dan dolg in naporen. Seveda otroške posteljice ni hotela niti ovohati in se skupaj gužvava na 90 centimetrov široki postelji. S čim se si to zaslužil, resnično ne vem.

22:42 – V sobi je peklensko vroče, zato se slečem in odprem okno.

23:00 – Pride medicinski brat, da izmeri Višnji vročino in me opomni, da se res ne spodobi, da sem samo v spodnjicah, ker je v sobi še tuja ženska. Zakaj ga to skrbi, nimam pojma. Trenutno imam libido crknjene amebe. Razmišljam naprej. V porničih vedno nastopata zdravnik in pacientka. Nikoli dva pacienta. Še najmanj pa dva starša pacientov. Tako da če bi na sosednji postelji naga Monica Belluci igrala pasjanso, bi jo v trenutku opomnil, da naj da kaj nase, da ne bo še ona začela kašljat.

23:34 – Kašlja moj otrok. Tudi sosedov. V drugi sobi je slišati, kot da so v klavnici.

00:00 – Na vrsti je antibiotik. Višnja se kakopak v joku prebudi. Tolažim, kakor pač znam. Vpije mami, jaz vpijem nazaj, da sem oči in da je mami na lepšem.

00:30 – Kako se naj uležem? Poskusim na boku, pa me skrbi, da bom padel s postelje. Poskusim na trebuhu, pa mi desna roka in noga bingljata v zraku. Obrnem se na drugo stran, tako da imam noge pri Višnjini glavi. Potem se prevali na sredo, tako da dam po vsako nogo na eno stran, a me neverjetno skrbi, da me bo brcnila ravno v mošnjo.

01:00 – Merijo temperaturo. Seveda se v joku zbudi in hoče mamico. Kar me jo, ji odgovorim.

01:57 – Ko ležim, me vseskozi spremlja nedoločljiv zvok. Slišati je, kot da hoče nekdo skopati nekakšen rov in zato nekje daleč stran minirajo tla. Morda hoče nekdo pobegniti iz psihiatričnega oddelka. Razmišljam, da bi se mu pridružil, ampak ne vem, če je to sila ali le malce neodgovorno. Ali le malce.

02:40 – Na steni je narisan snežak. Ne vem, kako je lahko nekdo v takem prostoru tako nasmejan.

03:00 – Merijo temperaturo. Sedaj nič več ne kliče po mami, ampak le še vpije. Na bolje nama gre.

04:17 – Ugotovim, da tisti čudni zvok niso bili rovokopači, ampak tako kaplja infuzija pri sosedovi punčki. Bedak.

04:50 – Zanima me, ali bom preživel večer … Ali jutro sploh obstaja? Nekje sem prebral, da so nacisti kot eno najbolj učinkovitih mučilnih taktik uporabljali kratenje spanca. To se mi zdi več kot realno.

05:00 – Merijo temperaturo. Še vpiti se ji ne da več.

05:07 – 05:50 – To obdobje sem prespal! Čeprav sem spal manj kot uro, sem bil tako čil, kot če bi jih prespal vsaj šest.

05:55 – Močno sem se zmotil. Počutim se kot nekdo, ki je spal le 43 minut. Za en konkreten drek.

06:00 – Prižgali so luči. Bojda se v bolnici ob šestih vse začne. Razmišljam, če bom preživel še kaj takšnih noči. Nisem prepričan. Moški pač nismo narejeni za te reči.

 

V treh dneh sem skupaj spal šest ur. Torej mi je šlo vedno na bolje. Vloga spremljevalca mi ni pisana na kožo, vendar me Višnja sedaj doma gleda s tako hvaležnostjo v očeh, ker ceni moje večkrat ponesrečene napore. Zato vztrajamo. Čeprav res upam, da se bom danes v domači postelji dobro naspal.

P.s.: z osebjem na oddelku sem bil pa resnično zadovoljen, ker so naredili največ, kar so lahko v tako zahtevni situaciji. Slava jim!

 

11,299 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*