Tudi moje telo je na porodniški

Tudi moje telo je na porodniški

Stojim pred ogledalom in nesrečna opazujem svoj trebuh. Minilo je že več kot tri mesece od poroda in jaz imam še vedno trebušček, ki se, ko se vsedem, veselo razlije čez rob hlač. Po prvi nosečnoti sem v tem času bila že nazaj na svoji normalni kilaži, tokrat pa je vse malce drugače.

Da bo druga nosečnost bolj zaznamovala moje telo, sem slutila že med samo nosečnostjo. Čeprav nisem imela toliko težav z zatekanjem kakor pri prvi, mi je bila nosečnost v drugo precej bolj naporna. Imela sem močnejše slabosti, bila sem bolj okorna, zelo so me mučile krčne žile na nogah in še zdaj ne vem ali bom lahko poleti še kdaj samozavestno oblekla kratko krilo.

Tudi po porodu je telo rabilo več časa, da se je zopet okrepilo. Rodila sem sicer hitro in se dobro počutila, vendar sem med porodom izgubila precej krvi, ker je bila Zarja tako velik otrok. Tudi čišča je bila tokrat močnejša in še po mesecu dni od poroda sem bila zelo bledikava.

Najbolj pa me je presenetilo to, koliko težav sem imela z dojenjem. Ko sem prvič dojila, je vse steklo brez težav, nisem imela pomanjkanja mleka in tudi bradavice me niso nič bolele, čeprav se je Višnja dojila tudi po eno uro. V drugo zato res nisem pričakovala težav. Toda tokrat me je dojenje bolelo za znoret. Ko se je Zarja priklopila na prsa, je bilo tako kot da bi hranila malega krokodila. Ugotovila sem, da se ne zna dobro pristaviti na prsa in s časoma sva vzpostavili sistem dojenja, ki nama je ustrezal. Ker pa sem imela bradavice močno poškodovane, je kljub temu trajalo kar nekaj časa, preden so se rane zacelile in sem končno lahko uživala v dojenju.

Da sem pospešila celjenje in si malce lajšala bolečine, sem uporabljala FrezyDerm Nipple Care restructuring mehčalni kremni gel za rekonstruiranje bradavičk zaradi dojenja. Pomirja vnete in razpokane bradavičke, posebna sestava kreme pa absorbira ostanek mleka in sline dojenčkov. Vsebuje nizek nivo lanolina in ne povzroča alergij. Priporoča pa se tudi uporaba FrezyDerm Nipple Care emollient kreme med nosečnostjo, saj pripravi bradavičke na laktacijo, tako da je dojenje enostavnejše. Krema ima protidražilno pomirjajoče delovanje, ki vlaži in krepi mikrocirkulacijo, tako da kožo na bradavičkah ohranja elastično. Prav tako ne povzroča alergij in ne spremeni naravnega občutka bradavičke za dojenčka. Meni sta ta gela zelo pomagala in že po nekajdnevnem nanosu so bile bradavice manj boleče, Zarje pa okus gela ni prav nič motil in se je kljub temu nemoteno dojila.

V tem obdobju po porodu sem ugotovila predvsem to, da moram dati svojemu telesu čas. Čeprav mi je na trenutke težko, ker je moja koža na trebuhu raztegnjena in zgubana kakor harmonika, ker imam razbolele prsi in noge prepredene s popokanimi žilicami.  Počutim se vse prej kot zapeljivo. Vendar mi je to moje telo dalo dva čudovita otroka, varovalo jih je in nosilo 9 dolgih mesecev, ter jih z vso svojo močjo varno spravilo na ta svet. Več od njega res ne bi mogla zahtevati.

Sicer pa imam malce sreče. Pred nami je še dolga zima, poletje je še daleč in morda se do sezone kopalk tudi moj trebušček uspe poravnati in žilice čudežno izginejo. A girl can dream 😉

 

Objava je nastala v sodelovanju s FrezyDerm Slovenija

10,045 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*