Sonce v temi

Sonce v temi

Pred slabim letom so me na okrogli mizi vprašali, o čem rad pišem. Sem jim odgovoril, da trenutno o bolj depresivnih stvareh. Ker je večino dneva tema, se težko poistovetim z mavrico. S temačnimi mislimi in številnimi nepridipravi pa brez težav. Nikoli nisem bil polarni tip. Kot otrok poletja navijam za sonce in kratke rokave, parke in bunde so preveč okorne za moj okus. In vsi tej prehladi in polni nosovi. Še komarje imam rajši!

Danes je moja največja skrb, da poskrbim za Višnjino zdravje. Če bo Višnja zdrava, bo najverjetneje tudi Zarja. Oziroma skrbi me, da če Višnja v vrtcu zboli, lahko to hitro prenese tudi na drugega dekliča v hiši. Torej delam vse, kar je v moji moči, na preventivi. Še predobro se spomnim, kako je bilo prejšnjo zimo, ko je šla Višnja prvič v vrtec in je pokasirala čisto vse od A do Ž iz seznama bacilov in prenosljivih bolezni.

Pa sem po duši vse prej kot preventiven. Pogosto so me poimenovali za naivno mislečega kratkohlačnika, ki je tudi pri temperaturah pod lediščem preizkušal meje svojega telesa. Vedno sem govoril, da ga bom na tak način utrdil. Sedaj imam pa hišo polno deklin in njih ne greje trmasta odločenost, ampak ljubezen in objemi. Torej sem primoran uporabiti drug pristop.

Veliko preventive se začne že na krožniku. Pogosto pozabljamo, kakšna je prvinska naloga hrane in zakaj je tako pomembno, da jemo zdravo. To veliko pripomore tudi k naši večji odpornosti. Vsi citrusi tega sveta, združite se in obvarujte moje otroke pred vsemi nadležnimi bacili in tistimi nepremišljenimi starši, ki bolne otroke zdravijo kar v vrtcu! Fuj in fej, to ni prava pot.

V luči tega bomo skupaj z BEKOvimi nutricionisti pripravili slastni obrambi smoothie. Ker je dober tako za velike kot male otroke.

Sestavine:

  • 150 g ananasa
  • jabolko
  • 1 kumarica
  • 1 limona/limeta
  • 5 listov sveže mete
  • 50 ml kokosove vode

Narežite ananas, kumaro in jabolko. Sestavine vstavite v mešalnik, dodajte limeto in kokosovo vodo. Vse to premešajte do gladke zmesi in to je to, otroci pa naj pomagajo pri dekoraciji. Ta smoothie je dober za hitrost, moč in osredotočenost.

Ugotovil sem, da je res dobro imeti mešalnik na pultu. Ker te vsakodnevno opozarja, da lahko z njim pripraviš tisoč in eno zdravo reč.

V teh temačnih dneh iščemo nov skupni urnik. Poleti smo ga že pokopčali, sedaj so se karte razdelile na povsem drug način. Kdaj bi vstali, jedli in se igrali. Lovimo sončne žarke in dnevno svetlobo kot da bodo izginili za vedno. Čeprav mi je kar všeč, da smo postali lovce na sonce. Naj nam še tako vztrajno beži, se mu ne bomo vdali, ker imamo z njim še veliko neporavnanih načrtov.

Seveda ženski/večinski del družine vso to temo doživlja precej drugače. Sedaj se bomo več crkljali, se zavijali v deke, prižigali svečke in peli praznične pesmi, All I want for Christmas nas napade že prvi teden novembra, še prej kot nakupovalne centre.

In kje sem znotraj vsega tega jaz? Nekje z nočno lučko na glavi ob šestih popoldne iščem polžke, odločen, da me letos tema ne posrka vase. Na srečo se je Višnja boji teme več, tako da imam novo pajdašico. S kresničkami in odsevniki se boriva proti neubežnemu. Ne vem, kako je pri vas, ampak jaz  že odštevam dneve do tistega čudovitega marčevskega vikenda, ko se ura zopet premakne na poletni čas.

 

Družinica Marolt je ponosni ambasador prav posebnega projekta Jej kot tvoj junak, ki je nastal pod okriljem BEKA. S pomočjo pametnih BEKO kuhinjskih aparatov bomo poskrbeli, da bodo naši obroki še bolj zdravi, okusni in tudi zabavni za pripravo.

3,666 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*