Zakaj v drugo ni šlo?

Zakaj v drugo ni šlo?

V času druge nosečnosti sem razmišljala o marsičem. V mislih sem se pripravljala na porod, na neprespane noči, na dolgotrajni dojenčkov jok, ko ga zvijajo krči, na pomanjkanje časa in vse, kar pride še v paketu skupaj z novorojenčkom. Bilo je veliko lažje, saj sem vedela kaj pričakovati. Le z eno stvarjo si nisem belila glave in me je nato ujela popolnoma nepripravljeno. Dojenje.

Prvo hči sem dojila celih 26 mesecev. Najino dojenje je bilo kakor eno izmed tistih, ki jih opevajo najrazličnejše knjige o dojenju. To je bil najin čas, trenutki, ko sva bili popolnoma povezani, umirjeni in se crkljali. Še zdaj imam v spominu hčerkin zadovoljni obraz, ki sem ga opazovala, ko mi je med dojenjem zaspala v naročju.  Mleka je bilo vedno dovolj, dojenje pa mi ni povzročalo nobenih težav. Zato sploh nisem dvomila, da bo tudi v drugo tako.

Kmalu po rojstvu druge hčerke sem opazila, da se doji popolnoma drugače kot sem bila vajena pri prvi. Zarja se je dojila hitro, nemirno in zaletavo. Nerodno se je pristavljala na prsi, zato je bilo dojenje boleče. Redko mi je na prsih zaspala, veliko bolj je bila zadovoljna v otroški zibki z dudo v ustih. Malce sem pogrešala te čarobne trenutke, ki sem jih med dojenjem doživljala pri prvi hčeri, vendar mi je po drugi strani kar ustrezalo, da je bila Zarja bolj samostojen novorojenček, saj sem imela tako več časa tudi za starejšo hči.

Zarja je bila velika zaspanka in prva dva meseca je večino dneva prespala. Spala je po tri do štiri ure v kosu, kmalu po dopolnjenem enem mesecu pa je ponoči že prespala po 6 ali 7 ur brez dojenja. Seveda sem bila vesela, ker sem bila spočita in naspana, vendar sem začela opažati, da imam vedno manj mleka. Malce me je zaskrbelo, da mi bo mleka zmanjkalo in da bi jo morala pogosteje pristavljati, pa so me druge mamice mirile in mi govorile, da naj bom vesela, da otrok spi. Ker je Zarja lepo pridobivala na teži se res nisem s tem več obremenjevala.

Pri Zarjinih treh mesecih pa se je vse obrnilo na glavo. Mleka sem imela vedno manj, Zarja pa se je pričela ob večerih vedno bolj jeziti, ker mleko ni dovolj hitro priteklo. Jokala je toliko časa, da je od utrujenosti zaspala, se lačna in razdražena kmalu zbudila in se ponovno jezila, ker mleka ni bilo. Poskusila sem vse, da bi ponovno vzpostavila ritem dojenja. En mesec sem se ves čas ukvarjala s tem, bila vedno bolj nervozna, žalostna in razočarana, mleka pa je bilo vedno manj. Z Zarjo si nisem upala od doma, ker me je bilo strah, da je na poti ne bom uspela nahraniti.

Ravno v tistem času pa smo se odpravljali na en krajši vikend oddih in takrat sem se odločila, da mi težave z dojenjem ne bodo uničile počitnic z družino. Preden smo se odpravili, sem odšla v trgovino in nakupila vse potrebno za pripravo adaptiranega mleka. Po enem mesecu sem končno lažje zadihala. Zarji sem zvečer pričela dodajati adaptirano mleko in ker se nisem obremenjevala s tem, kako jo bom nahranila, je tudi dnevno in nočno dojenje ponovno steklo.

Seveda sem razmišljala, katero znamko adaptiranega mleka bi Zarji ponudila. Moja mami dela v zdravstvu in njena dobra prijateljica, ki je delala na pediatriji, nam je predlagala znamko Hipp. To znamko sem poznala že po sadnih blazinicah, ki jih naša Višnja obožuje. Vedela sem, da gre za nemško znamko, ki je last družinskega podjetja z dolgoletno tradicijo in je znana po ekološki pridelavi surovin, ki jih uporabljajo v svojih izdelkih. In res je bilo nadaljevalno mleko Hipp organic combiotik za nas prava izbira. Zarja ga je takoj sprejela in po njem ni imela nobenih težav. Hipp organic combiotic nadaljevalna mlečna formula, ki je navdihnjena iz narave, vsebuje edinstveno kombinacijo probiotika, preabiotika, omega-3 (ALA), vitaminov A,C in D, ter je brez škroba in GSO.

Spomnim se, da sem v času, ko sem dojila prvo hči, malce obsojala tiste mamice, ki niso dojile. Zdelo se mi je, da mora s trudom in vztrajnostjo dojenje pri vsaki mami steči. Pa mi je življenje zopet dalo lekcijo in me še enkrat nekaj naučilo. Da je na koncu pomembno le to, da je otrok sit in zadovoljen. Oziroma da je zadovoljna in srečna njegova mamica 🙂

 

Objava je nastala v sodelovanju s Hipp Slovenija

13,666 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*