Veliki in mali otroci

Veliki in mali otroci

Čeprav sem malo na to že pozabil – ali z veseljem le podzavestno odmislil – se s prihodom novega družinskega člana spreminja še nekaj, kar bistveno vpliva na moje počutje: naš jedilnik. Vse je polno nekih zdravih reči, bio ovsenih napitkov, polnozrnatih prepečencev, eko masla in podobnih reči. Že pogrešam nosečniške hormone in horde burgerjev in pic. Sedaj smo zopet v stadiju zdravega. Mamica mora jesti zdravo, da bo dete pilo zdravo mleko. In če se mora mamica zdravo prehranjevati, očka pade v isto kategorijo.

Nočem jamrati, trenutno smo sredi najbolj čudovitega obdobja v našem življenju, ampak ljubezen gre trenutno mimo naših želodcev. Glede na to, da nisem ljubitelj juh, mi tašča vsak dan pripravi vsaj dve. Ampak sem pametno tiho, pomembno je, da dete nima krčev. Kajti če ima krče, jih vedno tudi zvočno opremi. Glasno.

Sedaj torej res jem kot junak. Zeleno, zdravo, sadno in zelenjavno, maščobe so eksotična beseda, junk food je prijeten spomin na pretekle dni. Veliko se gibljemo in kurimo, jemo takrat, ko nam to okoliščine dopuščajo (beri: pogosto in po malo, v tistih trenutkih, ko otroka počivata ali se kako drugače zabavata).

Še dobro, da imamo moški v naših življenjih ženske. Sicer bi dojenčke vzgajali na pašteti in pekarniških žemljah, čokolinu in pečenih hrenovkah. Tako pa imam seznam eksotičnih jedi in hodim z zaposleno v trgovini med neznanimi Natur izdelki, kjer mi kaže, kje je kaj. In za to sem ji neskončno hvaležen, ker bi brez njene pomoči obupan obstal na mestu.

Z Višnjo kdaj kaj skuhava tudi sama. Pogoj je, da je sila enostavno in okusno. Vedno nam na pomoč priskočijo BEKO-vi recepti v sklopu kampanje Jej kot tvoj junak. Tokrat sva pripravila zajtrk, skledo borovnic s hrustljavimi kosmiči, banano in chia semeni. Jaz si ne delal utvar in dobro vem, da imam kulinarične sposobnosti malega otroka, zato mi vedno pomaga.

Sestavine:

  • 100 g svežih borovnic
  • 200 g svežega sira
  • 100 g jogurta
  • 80 g hrustljavih kosmičev
  • 1 zrela banana – narezana
  • 30 g medu
  • 15 g chia semen (namočenih v ½ skodelice vode)

V namiznem mešalniku zmešamo jogurt s svežim sirom, namočena chia semena in med. Banane narežemo na kolobarje. Narezano banano, hrustljave kosmiče in borovnice uporabimo za okras. Postrežemo mrzlo. Tak fruštek je koristen za moč, okretnost in zmogljivost.

Zato pa opažam, da EMŠO dohiteva tudi moj prebavo in presnovo. Bila so najstniška leta, ko sem lahko pojedel in zaužil vse, kar je bilo v dosegu mojih rok in ust, celo banjico sladoleda s čipsom, danes pa moram večkrat premisliti, kako bo določena jed vplivala na moje počutje. Jaz sicer postajam težji, moja prehrana pa vedno lažja.

Tako me otroci zopet učijo. V prvih mesecih je dovolj le naravno mamino mleko. Potem zdrave kašice in ostale otroške specialitete. Nato dodajamo gosto hrano, ribano kašico in pusto meso, narezano na majhne koščke. In tako dalje. In tako do ne tako oddaljene prihodnosti, ko poskusimo čisto vse, kar jedilniki tega sveta ponujajo. Dokler se spet ne vrnemo k zdravemu in okusnemu. To je cikel življenja. Ne glede na to, kje si v določenem obdobju življenja, se vedno vračamo tja, kjer se najbolje počutimo.

 

Družinica Marolt je ponosni ambasador prav posebnega projekta Jej kot tvoj junak, ki je nastal pod okriljem BEKA. S pomočjo pametnih BEKO kuhinjskih aparatov bomo poskrbeli, da bodo naši obroki še bolj zdravi, okusni in tudi zabavni za pripravo.

 

7,311 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*