Popotovanja v soju zvezd

Popotovanja v soju zvezd

Dopust na morju brez knjig preprosto ne šteje. Namensko sem uporabil množino, ker se le ena knjižna prijateljica prehitro prebere. Ležanje v senci s knjigo pred sabo, dokler ti roki povsem ne omrtvičita. Potem kratek skok v vodo, prepotrebna naravna osvežitev, temu pa sledijo nove črke, besede, vrstice, strani in poglavja.

Poletna knjiga je za vedno zaznamovana. Listi izgubijo svojo nedolžno belino in na soncu orumenijo. Stran za stranjo se pojavljajo madeži, sledovi morskih kapelj in improviziranih kazal, ko pride v poštev vse od ovitka sladolednega korneta do pohojenega storža. Poletne knjige so srečne knjige, ker nosijo v sebi zgodbo, ki jo udobje domačega kavča onemogoča.

Na dopustu, ki je trajal teden dni, sem prebral tri knjige, predstavil pa vam srednjo med njimi, zlato sredino. Gre za zelo zanimivo in zgoščeno ubesedeno knjigo Švicarja Alexa Capusa, ki nosi naslov Popotovanja v soju zvezd. Boljše izbire, kot da na morju bereš o morskih podvigih, pravzaprav ni. Gre za nekakšno pustolovsko biografijo, ki opisuje življenje enega najbolj znanih in ekscentričnih avanturistov, Roberta Louisa Stevensona.

Stevenson je najbolj znan po svojem Otoku zakladov. Mit ali resničnost, ki je stoletja preganjal ljudi nemirnega duha po vsem svetu. Stevensona, slokega Škota, spoznamo kot sila dobrohotnega in posebnega možaka, ki vseskozi razmišlja o skritih zakladih in je pripravljen to skrito iskati do konca svojih dni. To išče na otoku Samoa, kamor se preseli s svojo bližnjo družino.

Knjiga te pritegne ali ne. Popotovanja v soju zvezd so točno takšna, kot obljublja naslov. Zanimiva, zvezdava, avanturistična, drugačna in sanjava. Knjiga ima to moč, da te odpelje v najbolj čarobne kotičke lastne domišljije. Z njo sem letel v konec 19. stoletja v slikoviti Pacifiški ocean, kjer je na vsakem valu naslednja avantura. Poletje 2017 si bom zapomnil tudi zaradi njih.

Poletni dopust brez knjig je čista prevara. Če si ljubitelj lahkotnejšega čtiva ali poglobljenega leposlovja, vsak pride na svoje. Laptope in pametne telefone bi morali v Dalmaciji prepovedati, tukaj kraljuje pisana beseda. Mrzlo pivo, ležalnik v senci, pogled na valovanje morja in sedmo poglavje knjige, ki se začne na 83 strani. Vdih, izdih, požirek mrzle tekočine in intenzivno branje. To je poanta dopusta, da si odpočijeta tako srce kot glava.

»Sam imam veliko rajši biografijo kot fikcijo; fikcija je preveč neomejena. Pri biografiji imaš peščico dejstev, kot koščke sestavljanke, in se usedeš in jih zlagaš tako in drugače, in vstaneš in jih zaženeš ob tla in zakolneš in greš na sprehod … Seveda ni tako sklenjeno kot marsikateri, še tako ničvredni roman; v njem zmeraj so in zmeraj morajo biti nepopravljive nelogičnosti življenja, celi sežnji močvirja in milje dolgovezne razvlečenosti. Ampak vseeno, tukaj se zabava šele zares začne.« – Robert Louis Stevenson

 

Objava je nastala v sodelovanju z Založbo Mladinska knjiga

9,920 total views, 2 views today

One Comment

  • Ravno včeraj sem naletela na posušenega sploščenega komarja – še to je v poletnih knjigah. 😉

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*