Moji beli zobki …

Moji beli zobki …

Vsak od nas ima kakšno fizično lastnost, ki je pri sebi ne prenese. Ponavadi gre za nekaj takega, kar drugi sploh ne opazijo. Kot moški sem seveda na te reči mnogo manj občutljiv kot predstavnice nežnejšega spola, vendar nad svojimi zobmi nikoli nisem bil preveč navdušen. To je posledica tega, da sem odraščal v tistih pozno socialističnih časih, ko je sladkor postal dostopna dobrina vsem in so nas vseskozi filali z njim. Vedno se spomnim na zgodbo kolega, ki je kot nekajletni mulc spremljal fotra na »sestankih« v gostilnah in se je po nekaj časa razumljivo razburil, ker mu je postalo dolgčas. V tem primeru mu je očka dal v roke nekaj tistih sladkorjev, ki jih streseš v čaj ali kavo in mali jih je vsaj pet na dušek pojedel. Potem je dal za nekaj časa mir.

V osnovni šoli je vsake toliko k nam prišel zobar, ki je med odmorom naročil, naj vsi odpremo usta, da vidi naše zobe in nam na podlagi videnega dal štampiljko določene barve. Rdeča je pomenila, da si bolj kot ne piškav. In s tisto štampiljko te je zaznamoval bolj kot marsikatera žaljiva beseda sovrstnikov.

Da ne izgubljam besed o tem, da so zobarji gradbeni delavci z medicinsko licenco. Vsi tisti svedri, mašine in ropot, da se človek počuti, kot da je na gradbišču, pa mu nihče ni dal čelade na glavo ali čepkov v ušesa.

Že od njenih prvih dni dalje sem vedel, da s svojo tamalo ne bom ponovil iste napake. Po nekaj mesecih je dobila svojo prvo ščetko. Ko je bila dovolj velika, da je že sama sedela, sva jo usedla na pralni stroj in naju je gledala, kako si umivava zobe. Tako je kmalu izrazila željo, da bi si jih ona tudi. Zato smo ji nabavili otroško ščetko, mnogo lepšo in bolj pisano od moje in sedaj komaj čaka, da se nama pridruži. Zelo rada ima svojo »curaproxico«, še posebej potem, ko je ščetka dobila mamin žegen, ker so zelo goste in mehke in ne delajo škode v ustih (te besede sem prepisal po nareku svoje drage).

Morda najpogostejša napaka nas staršev je v tem, da podcenjujemo pomembnost zdravja mlečnih zob, ker mislimo, da bodo v vsakem primeru hitro izpadli. V resnici pa se pod mlečnim začne takoj razvijati stalni zob. Če otrok prehitro izgubi mlečni zob, ki drži prostor stalnemu, se začne ta prostor hitro ožiti in to lahko kasneje privede do novih neljubih situacij. Tega pa svojemu otroku zagotovo ne privoščiš.

Največkrat si zobke umiva sama, včasih si zaželi, da ji pri tem pomagava. Včasih želi ona umiti zobke svojim lutkam, pa tudi pri tem sodelujeva. V vsakem primeru je najina zavestna odločitev, da ji predstaviva ščetkanje kot nekaj veselega, prijetnega in rednega. Da postane tako samoumevno kot prehranjevanje. Zato, da si zadovoljen in zdrav, potrebuješ oboje. Dobro je, da starši pomagamo svojim tamalim pri umivanju zob do njihovega osmega leta, saj si do takrat otrok povečini ni sposoben dovolj kakovostno ščetkati zob. Malo otroci sami, malo jim pomagamo mi, pa je vse all gut.

Višnji je prvi zobek pokukal na plano pri petih mesecih. Bilo je kar veliko joka in nekaj neprespanih noči. Bolečine sva ji ublažila tako, da sva ji dala ohlajena grizala, ki jih je potem žvečila kot mali godalec. Občasno so prišli še kako prav tudi geli za lajšanje bolečin pri izraščanju zob. Sčasoma se je to vse skupaj uredilo in danes je ponosna lastnica šestnajstih malih in navihanih zobkov, ki jih sila rada razkazuje vsem, ki jo nasmejijo. V kratkem bomo prvič obiskali tudi zobarja. Prej nam ni uspelo, ker jih očka organsko zavrača. Čeprav je trdno odločen, da ga zopet obišče tudi sam. Če zbere dovolj poguma tamala, ga bom menda tudi jaz.

Ljudje, ki imajo lepe in negovane zobe, so razumljivo tudi bolj samozavestni. Svoje zobke razkazujejo vsem, ki so jih pripravljeni pogledati. In tako je tudi prav. Nič v življenju ni samoumevno, še najmanj osebna higiena.

Nikoli pač ni prezgodaj. Ko ji začnejo rasti zobje, jih lahko začne tudi negovati. Zavedam se, da bo najboljši zgled dobila doma. Slišal sem zgodbe številnih, ki so jih starši že navsezgodaj spodbujali pri ustni higieni in danes so jim zato  neizmerno hvaležni.

»Moji beli zobki, kakor sneg se svetijo, moji beli zobki, se kar sami smejejo …« Top komad, naša tamala ga zna že na pamet.

 

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Curaprox Slovenija

17,062 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*