Tehnični

Tehnični

Povsem ista zgodba kot z avti. Človek bi moral enkrat letno narediti tehnični. Da vidi, če je še vedno izpraven, še vedno uporaben. Vsak mora biti pri tem ocenjevanju izjemno samokritičen in mora upoštevati tako svojo psihično kot fizično stanje.

Ker se človek iz leta v leto stara, mora temu primerno vedno več skrbi posvetiti svojemu telesu, če je pa za mnoge to tempelj. Če naj bi naša fizična kondicija po določenem letu počasi, a vztrajno padala, moramo narediti čim več, kar je v naši moči, da se staramo kot vino. Da smo vedno boljši, da po najboljših močeh kljubujemo času, da se ne vdamo naravnim zakonom na prvo žogo, ampak igramo po svojih pravilih.

Misli, da je nekaj res čudovitega, če skrbiš za svoje telo. Ultimativni dokaz, da ti za svoje zdravje ni vseeno. Sploh ni pomembno, s kakšno vrsto športa se ukvarjaš, lahko pol dneva prehodiš v krogu, medtem ko terciraš s kolegico o tem in onem. Pomembno je, da ne spregledaš signalov, ki ti jih pošilja tvoj organizem. Ta hrepeni po zdravi prehrani in aktivnemu življenjskemu stilu z občasnimi pregrehami, ki so pač tako sladke.

Še veliko bolj pomemben in kočljiv pa je tehnični našega čustvovanja, naše notranjosti. Če po letu dni, ko smo opravili zadnji pregled, danes povsem isto dojemamo stvari in svet okoli sebe, potem smo padli na zrelostnem izpitu. Tehničnega nismo opravili. Torej moramo nekaj popraviti, nekaj spremeniti. Pustimo ob strani objektivne razloge, ki nam ne dovolijo, da prosperiramo v smeri, ki smo si jo zastavili v naših najbolj nedosegljivih sanjah. Vedno je v nas nekaj, kar lahko izboljšamo, kar je vredno popraviti. Najprej zaradi sebe, nato šele zaradi drugih.

Nikoli se ne smeš bati za trenutek ali dva biti sebičen. Izboljšaj najprej sebe, to je predpogoj, da boš boljši tudi za druge. Ne razdajaj se drugim samo zato, da jim boš bolj všeč. Naredi najprej to, kar rabiš ti, tvoj notranji glas, tvoja ustvarjalna notranjost, ki ne želi, da se držiš ustaljenih smernic. Spremeni se tako, kakor potrebuješ ti, in opazuj druge, ki te bodo sprejeli v tvoji novi obliki. Vitalen del tvojega odraščanja je to, da se naučiš, da moraš ti poskrbeti zase. Ne drugi, ampak najprej ti. Ne upaj, ampak nekaj naredi.

Opravil si torej svoj tehnični. Še vedno uporaben, pravzaprav še boljši kot prej. To ne pomeni, da se zadovoljiš. Da se uležeš na kavč, vse štiri od sebe in žanješ uspehe svojih predhodnih dejanj. To pomeni, da si na pravi poti. Veš, kako je treba reagirati v številnih, bolj ali manj kočljivih življenjskih situacijah, zato se jih ne bojiš. Kvečjemu ti predstavljajo izziv. Toliko polen pod noge, da moraš le še postaviti kamin v dnevni sobi in te naslednje tri zime ne bo več zeblo. Z dvomljivci je pač tako. Moramo jih dojemati prav takšne, kakršni so v resnici. Zelo, zelo majhni ljudje. In sčasoma postanejo tako majhni, da jih s svojim pešajočim vidom – tukaj se navezujem na znake staranja, ki pa so pogosto lahko tudi dobrodošli –, ne opazimo več.

Tako ostane več energije v tebi. Energija je najpomembnejša stvar, ki jo premore vsak od nas. Nekateri imajo nje več, drugi manj, nekateri večinoma pozitivno, druge spremlja slaba. Človek sčasoma razvije senzor za energijo drugega. Ne zanimajo ga več površinske stvari, ampak samo še to, kako se počuti v družbi te druge osebe. S tem odnosom postanejo veliki problemi povsem majhni, majhne radosti pa domala neopisljivo čarobne. Wiggle, wiggle.

3,186 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*