Dojenje je zakon

Dojenje je zakon

A nisem vedno govoril, da je dojenje ena najlepših in najbolj pristnih izkušenj, ki jo ima mamica s svojim dojenčkom? Kar se mene tiče, da lahko mlada mamica »joško na plano« kadarkoli in skoraj kjer koli, da potolaži svojega otročička. Čeprav gre za intimno izkušnjo dveh, dojenje na srečo ni več nekaj, kar naj bi mamice skrivale pred očmi javnostmi.

Kot očka sem seveda prikrajšam za to izkušnjo, čeprav sta obe mali, tudi Višnja, ko je še bila dojenček, moje kosmate prsi v trenutku slabosti zamenjale za mamičine, pa je bila izkušnja za vse vpletene strani vse, le pravljična ne. Iskreno držim pesti, da to ne bo ena tistih zadev, ki ju bo nekje globoko v podzavesti spremljala tudi v njunih najstniških letih. Učimo se na lastnih napakah, dekleti, tako pač je.

Hkrati pa se zavedam, da so nekatere mamice žal prikrajšane za to izkušnjo. Skoraj prepričan sem, da se nobena od njih zavestno ne odloči, da ne bo dojila. Ampak narava je včasih tudi zahrbtna in nam nekaterih čudes življenja ne privošči.

Kako je s pripravo adaptiranega mleka, koliko časa vzame in kako pogosto ga dojenček potrebuje, so vprašanja, na katere nimam odgovora. Vem pa, da so neprespane noči še toliko bolj pogoste, ko ni dovolj, da otrok samo zagrabi nipel, ki mu je v neposredni bližini in se naje.

Zame je dober spanec tisti ključni, ki loči produktiven od nagravžnega dne. Če sem nenaspan, sem neuporaben. In neprebavljiv.

Zelo sem vesel, da imam možnost, da tudi širšemu krogu ljudi predstavim Sleepy Bottle. Inovativna prenosna napravica, ki so jo izdelali v Sloveniji, omogoča pripravo svežega, toplega, adaptiranega mleka v manj kot desetih sekundah. Ideja za Sleepy Bottle je nastala zaradi opažanja utrujenosti pri mladih starših z dojenčki, predvsem pri tistih, ki iz različnih razlogov niso mogli dojiti. Večkratno nočno vstajanje, da bi pripravili adaptirano mleko, je imelo seveda posledice na vseh področjih. Da ne omenjam težav s pripravo adaptiranega mleka izven doma.

Čeprav sem velik zagovorniki dojenja, se zavedam, da prav vsi starši nimajo možnosti dojiti. Namen napravice ni v zmanjševanju dojenja, temveč da pomaga tistim, ki jim je to onemogočeno. Lahko se tudi priključi na power bank in gre mamica lahko z dojenčkom na sprehod, brez skrbi kje in kako bo pripravila obrok zanj. Ker gre za izvirno slovensko zgodbo, ki je že uspela v tujini, pa si še toliko bolj zasluži naše pozornosti.

Spomnim se, da sem pred leti gledal nek vohunski film, kjer so mučili svoje sovražnike tako, da jim niso pustili spati. Deprivacija spanca je ena tistih reči, zaradi katere se lahko človeku tudi zmeša. Mladi starši imajo že tako veliko težav, da ohranjajo ravnovesje v hiši. Poruši ga lahko že vsaka malenkost. In če obstaja možnost, kako si te najlepše trenutke tudi nekoliko olajšati, bi bili neumni, če je ne bi sprejeli.

V idealnem svetu je vsak posameznik vsemogočen. Vse zna, vse zmore, vse razume. V realnem svetu pa so na poti številne ovire. Kako odličen občutek je, ko nam samim uspe rešiti določen problem. Kako grozen občutek je, ko nas kakšen problem spremlja na vsakem koraku, pa zanj nikakor ne najdemo rešitve. Povsem v redu je, da kdaj prosimo za pomoč. Ne sme nam biti nerodno, ko iščemo srečo zase in za svoje najljubše.

Sit in naspan dojenček je srečen dojenček. Skoraj isto velja tudi za odrasle.

 

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Sleepy Bottle

4,762 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*