Kdo si pa ti in zakaj si v naši postelji?

Kdo si pa ti in zakaj si v naši postelji?

Torej imaš doma že enega otroka, drugi pa je na poti. Razumljivo si vesel in poln pričakovanja,  vendar moraš tudi starejšega otroka pripraviti na prihod novega družinskega člana. Ne pozabi, da bo v vašo hišo stopil nov kričač, ki bo povsem porušil ravnovesje, ki ste ga bili vajeni do danes.

Otroci so si glede nečesa skoraj čisto enaki odraslim. Vsak od njih je povsem drugačen. Ne boš našel dveh otrok, ki bi isto čutila ali enako odreagirala. Zato ne obstaja priročnika, ki bi otroka najbolj ustrezno pripravil na prihod sestrice ali bratca. Opazuj in poslušaj prvega otroka in hitro ti bo dal vedeti, kaj najbolj potrebuje in kaj od tebe pričakuje.

Med Višnjo in Zarjo so tri leta razlike. Zame ne obstaja prava razlika v letih med otroci, pomembno je to, da se vsi dobro počutite. Višnja je sedaj v teh letih, ko že zelo veliko razume. Zato sva najprej njej povedala, da pričakujemo novega otroka, nisva ji prodajala nobene megle v obliki štorkelj ali brezmadežnega spočetja. Povedala sva, da bo dobila kmalu sestrico in kako ji bo ime, da je čim hitreje to ponotranjila.

V knjižnici smo si sposodili slikanice, ki so se dotikale te teme, z igračkami smo simulirali prihod novega družinskega člana in se o tem veliko pogovarjali. Višnji smo povedali, da bosta verjetno mamica in očka enkrat kmalu sredi noči odšla do zdravnika, kjer bomo s skupnimi močmi pripeljali  Zarjo na ta svet. Vedela je tudi, da bo mamica nekaj dni ostala v bolnišnici in da bo sama z očkom doma.

Ko se je Zarja rodila, sem Višnji povedal, da bom doma potreboval njeno pomoč, zato nekaj dni ne bo mogla v vrtec. Ona mi je povedala, da bo sestrico gugala in ji pomagala menjati plenice. Vsak dan je komaj čakala, da sva šla sestrico in mamico obiskat v porodnišnico, kjer se je na postelji stiskala pri obema.

Nato sem ji razložil, da mora imeti očka zabavo za Zarjino zdravje, zato bom za en večer rabil hišo zase. Brez ugovora in z veliko razumevanja je šla na kratke počitnice k babi. Naslednji dan sem vse ostanke zabave pospravil sam, vse drugo pa mi je pomagala Višnja, da bova pripravila dom na prihod najinih punc.

Ko smo bili enkrat vsi štirje doma, je bilo sprva vse spokojno in mirno. Do večera. Ampak to sem kar nekako pričakoval. Takrat smo bili namreč vsi skupaj v zakonski postelji, ko je Tjaša Višnji brala pravljice, pa se je Zarja v joku zbudila in jo je bilo treba nahraniti. Takrat se je Tjaša seveda obrnila stran od starejše deklice, kar je bil za slednjo ogromen šok. Mamica ni bila več samo njena, ampak si jo bo od zdaj naprej morala deliti.

Ko se je Zarja podojila, sem jo vzel v naročje in sem zapustil spalnico. Tako sem Tjaši in Višnji omogočil, da imata čas samo zase. Stisnili sta se, se pogovorili in Višnja se je hitro potolažila. Vsak naslednji večer smo imeli manj težav, sedaj prva že ve, da je treba drugo nahraniti, pa jo nima mamica zaradi tega čisto nič manj rada.

Ko Zarja zajoka, Višnja hitro priteče do nje in jo začne trepljati po ritki. Tolaži jo in jo nežno boža. Če je pokanana, teče v kopalnico po svežo pleničko. Vsem ponosno razlaga, kdo je njena sestrica in kako skrbi zanjo. In danes, ne da bi ji polagala besed v usta, ji je rekla: »Rada te imam, Zarjica.«

Kako najbolje pripraviš otroka na prihod mlajše sestrice ali bratca? Predvsem si z otrokom iskren. Njegovi možgani dojemajo veliko več, kot si upamo priznati, zato ga ne smemo podcenjevati. V našem primeru je pomagalo, da je Višnja takoj dobila določene zadolžitve, da ima občutek, da pomembno vpliva na dobro počutje bodoče sestrice. Predvsem pa ji nikoli nismo olepševali resnice. Vedela je, da se bo marsikaj spremenilo, ampak sva ji jasno dala vedeti, da bo zaradi tega najina ljubezen do nje samo še večja.

Mamica je bila noseča, ker se imata z očkatom tako fajn rada. Dojenček se je rodil tako, da mu je pomagal zdravnik. Mamico je bolelo, ampak ji je z vsakim dnem bolje. In Višnja nam bo vseskozi pomagala, da bomo skupaj samo še srečnejši.

 

11,286 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*